Jongvee

Voor een goede veestapel is het van belang dat het jongvee een goede opfok krijgt. Bij de opfok van de kalveren is het van belang dat dit onder de juiste omstandigheden en hygiënisch gebeurd. Hierdoor kan het kalf de snelst mogelijke groei realiseren doormiddel van een goede gezondheid. Daardoor groeit het kalf uit tot een volwassen koe.

Als een kalf geboren is, wordt het direct in een schoon stro hok geplaatst waar het zo snel mogelijk de biest (eerste melk van de koe) krijgt. Deze biest zorgt ervoor dat het kalf een hoge weerstand opbouwt wat resulteert in een betere start en groei. De kalveren blijven gedurende een periode van 3 maanden aan de melk waarnaast ze ook nog de mogelijkheid hebben tot het opnemen van kalvermuesli/brok en hooi.

Na de melkperiode gaan de kalveren over op een goede kwaliteit graskuil, water aangevuld met 2 kg krachtvoerbrok per dag. Wanneer de kalveren 15 maanden oud zijn kunnen ze worden geïnsemineerd, dit gebeurd door middel van kunstmatige inseminatie (KI). Als de pink dan drachtig is duurt de dracht in totaal 9 maanden voor het kalf geboren wordt. Wanneer een pink afkalft wordt het een vaars, de vaarzen worden met de melkkoeien in één groep gehouden.