Melkkoeien

De koeien worden dagelijks door twee DeLaval melkrobots gemolken. Deze robots ook wel VMS (vrijwillig melk systemen) genoemd zorgen ervoor dat de koeien zelf de keuze hebben zich te laten melken. Dagelijks komen de koeien gemiddeld 2,5 tot 2,6 maal bij de robot. Hier worden ze gemolken en tijdens het melken krijgen ze krachtvoer. Na het melken wordt de melk naar de melkkoeltank gepompt en bewaard tot het door de rijdende melkontvangst (eens per 3 dagen) word opgehaald.
Wanneer een koe eenmaal bij een robot is ingedeeld blijft zij de gehele lactatie bij deze robot. Wij kennen bij de melkkoeien verschillende leeftijdscategorieën. Wanneer de koe voor het eerst afkalft heet ze vaars, na de 2e afkalving heet ze 2e kalfkoe, 3e afkalving heet ze 3e kalfkoe en heeft een koe 4 keer of meer afgekalfd dan is het een oudere koe.
De melkkoeien krijgen deze winterperiode een rantsoen bestaande uit:
 

Soort voer hoeveelheid in kg per dag
Graskuil 27
Mengsel bio maismeel/zonneschilfers 2
Grasbrok 1
Krachtvoer basis (bio compleet) max. 7
Krachtvoer eiwitrijk (bio stimulans) max. 3

Het krachtvoer in de melkrobot als in de voerbox worden verstrekt op basis van melk- productie en de dagen dat de koe in lactatie is. Dit wordt per dag berekend door de managementcomputer. Op deze manier krijgt iedere koe de juiste hoeveelheid energie en voedingsstoffen binnen die nodig zijn voor een optimale melkproductie.