Proces

Voordat de productie van biogas begint zijn er al stappen ondernomen. Zoals het winnen van gras en mais. Een uitwerking van het proces is hieronder in een schema weergegeven.

 

Beschrijving:

De mest komt vanuit de stal (2) met de co-producten(4) in de hydrolyse tank (5) hierin wordt alles opgemengd door middel van een dompelroerder. Vervolgens wordt het verdeeld naar de beide vergisters (7&8). Door het toevoegen van het substraat worden de methaan bacteriën gevoed en produceren deze methaan voor de warmte kracht koppeling (WKK) (9). Het biogas is de brandstof voor de WKK die er elektriciteit (16) van maakt wat op de net wordt geleverd en zo door de huishoudens kan worden verbruikt.
Na het vergistingsproces gaat het uitgewerkte substraat (digestaat) naar de pasteurisatie tank (12) Hier gaat de temperatuur tenminste 1 uur op 70 graden. Door deze verhittingsstap worden eventuele aanwezige schadelijke kiemen onschadelijk gemaakt. In de volgende stap gaat het digestaat naar de separator (13). Hier wordt de dikke en dunne fractie van elkaar gescheiden waardoor er meerdere meststoffen ontstaan voor bemesting voor de verschillende gewassen.