Voeding biogasinstallatie

Om de methaan bacteriën goed te laten produceren, is goede en voldoende voeding aan de methaan bacteriën zeer belangrijk. Er kunnen diverse co-substraten in de biogasinstallatie welke toegestaan zijn binnen de meststoffenwet.

Door de biologische bedrijfsvoering van ons bedrijf, wordt er rekening gehouden met de producten welke voldoen aan de biologische voorwaarden. Hierbij dient minimaal 60% van de totale input van biologische oorsprong te zijn. Voor de overige input  zijngangbare producten toegestaan. Het dienen wel  Non-GMO vrije producten te zijn.  Dit wordt met een adviseur berekend en een rantsoen voor bepaald. Met het rantsoen wordt er een verwachting berekend van de productie aan biogas. Bij de productie van het biogas wordt bijgehouden of de berekening uitkomt. Waar nodig zal er binnen het rantsoen bijgesteld worden om de gewenste productie te halen.
In het schema ziet het er als volgt uit met e achter de percentage van de hoeveelheden uitgedrukt in volume.
 

Producten  Volume in percentage
Mest van eigenbedrijf 60 %
Retourmix, afkomstig van menselijke consumptie 24 %
Mais / graanmeel 8 %
Mais en graskuil  van eigen teelt 5 %
Kippemest van biologisch bedrijf 3 %

Het digestaat afkomstig uit de installatie mag dit jaar nog niet als A-meststof worden gebruikt aan derden in de biologische landbouw. Wanneer men het wel gaan gebruiken als meststof is dat mogelijk op de B-meststof. Wilt u hier informatie over,  kunt u via contact informatie bij ons vragen.